Бизнес алтернативи в Странджа

    Ученици от  специалност „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечение” на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ представиха своите умения пред участниците в Регионалния форум „Бизнес алтернативи в Странджа“. Събитието се проведе в областна администрация и има за цел да популяризира свойствата и възможностите за култивиране на странджанския (познат още като „кримски“) чай Sideritis syriaca.
   Възпитаниците на гимназията съдействаха в обслужването на дегустацията и получиха поздравление от домакините за професионалното ниво на обслужване. Сред участниците във форума бяха представители БФ„Биоразнообразие“, Природен парк "Странджа", Опитна станция по дъбовите гори – Бургас, Сдружение „Странджански манов мед”Окръжен съд - Бургас се включи в Деня на отворени врати на ВВСУчастие на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас в кампания „Дни без пластмасови бутилки.“

   ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас се включи активно в кампанията „Дни без пластмасови бутилки“ по повод „Европейския ден на морето“ и „Зелени дни в Бургас“ от 27 до 31 май 2019 г. Инициативата е организирана от Община Бургас и има за цел различни организации да съберат използваните през тези дни пластмасови бутилки, които да бъдат предадени в Мобилните центрове за разделнo събиране на отпадъци.
    На 30 май, учениците от гимназията предадоха бутилки за рециклиране с общо тегло 20 кг. и 870 грама и показаха ангажираност по проблемите, свързани с опазването на околната среда.


Празничен коктейл за 24 май

   На празничния коктейл за 24 май, г-н Николов - Кмет на община Бургас връчи на училището грамота за постигнати високи професионални успехи и класиране на наши ученици за национални кръгове на състезания и олимпиади. Това е заслужено признание за упоритата работа на всички учители, подготвящи учениците ни за участие в различни състезания, олимпиади и конкурси за един още по-добър празник на 24 май!

уч. год.
2018/19


60-годишен юбилей отбеляза ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров”-Бургас

   С тържествен концерт в Летния театър Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“, отбеляза своя 60 - годишен юбилей. Учители ветерани, настоящи учители, бивши и настоящи възпитаници, родители и гости аплодираха изпълненията на детски хор "Милка Стоева", Танцова формация “Дюн“ с ръководител Петя Стойкова, Явор Грудов , КЛТ „Бургаски делфини“, с ръководител Теодора Йонова, Вокалната група на училището - „Карамел“, с ръководител Еожени Иванова,
мажоретния състав „Вълшебни ритми“, с ръководител Лорета Йовчева, модерен балет „Естрела“, с ръководител Олга Димитрова, г-жа Шмилена Султанова – солистка на Бургаската опера и ДФА „Трите пъти“, с ръководител Марио Егов, мажоретния състав на училището, с ръководител Виолета Давидова и др.

прочити още ...Ученици от ТОХ-а приготвиха ретро сладкиши с благотворителна цел

   Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас организираха флашмоб до един от символите на града – Часовника. Младежите от 10-12 клас бяха приготвили позабравени изкушения като дънерчета, масленки, розички, охлювчета и други. Инициативата е част от празничните събития на училището през 2019, което тази година навършва 60 години.
   „Идеята ни е да върнем малко времето назад и да пресъздадем любимите на всички бургазлии емблематични сладкарници, които всички ние познаваме от нашите детски години. Всички сладкиши са приготвени по оригинални рецепти. Надявам се хората да изпитат чувство на задоволство и да си върнат спомените от младостта“, заяви пред журналисти директорката на гимназията Силвия Пехливанова.
   Мероприятието има и благотворителна цел. Парите, с които всеки си закупи дадено сладко, ще отидат за бъдещо участие на ученици от ТОХ-а на Международен кулинарен фестивал.Гергьовденските обредни погачи

   Пъстър празник е Гергьовден, наситен с магическа обредност и изконни традиции.
   Какви обредни погачи се приготвят за празника представиха ученици от бургаската Професионална гимназия по туризъм „Проф. Асен Златаров" по време на градското тържество в Камено, провеждащо се на Гергьовден.
   Една от питите се нарича на овена - „бащата на стадото". Той е особено почитан - да се плоди и множи стадото. Изобразяван е с голямо топче тесто, върху което се залепва малко топче и пръчици във формата на рога.
   Кръстът се изобразява върху погачите в различен размер. В средата на питата се слага просфора - печат Божий. Кучето се изобразява с нечетен брой фигурки, разположени извън оградата на кошарата, но близо до входа й. Нарича се съботно, защото трябва да е родено в събота.
   Гегата символизира водещото начало, волята на стопанина и овчарнската професия. С нея се свързва Исус Христос, явяващ се пастир на човешкото стадо.
   Оградата - това е парче тесто, с което се опасва периферията на кръглата погача. Тя символизира границата между „свое" и „чуждо", между „питомно" и „диво", между „реда" и „хаоса". Оградата не трябва да е затворена, за да излиза на паша стадото.    Овцете и агнетата се иизобразяват върху обредната погача с многобройни тестени топчета, групирани около по-малки топчици. Те са разположени вътре в оградата, за да не се губи стоката по дерета и храсталаци, а да се събира накуп, за да се опази.
   Заради своите майсторски умения и прекрасните погачи, заредени с гергьовденска символика, учениците от бургаската гимназия заслужено бяха отличени с първа награда на провелия се в Камено за празника на града кулинарен конкурс.Бивш възпитаник на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с награда от Националната кулинарна купа на България 2019

   Бивш възпитаник на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” се класира на трето място в категорията „Сладкар на България 2019“, в Националната кулинарна купа на България 2019 г., организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи в България. Състезанието се състоя на 18 и 19 април 2019 година в Пловдив и събра под един покрив най – добрите майстори сладкари от цялата страна. В състезанието участваха 7 сладкари – професионалисти. Емин Еминов, който в момента е студент в УХТ – Пловдив успя да пребори конкуренцията и да грабне приз в челната тройка. Битката беше оспорвана и включваше три кръга на участие: в първия кръг на състезанието участниците трябваше да изработят скулптура от шоколад на тема: „Опазване на околната среда“ само за 120 минути. Символиката в шоколадовото произведение на Емин показваше края на планетата, ако хората продължат да я замърсяват от една страна, и същата планета като рай, от друга страна, ако хората полагат усилия да я опазят чиста за поколения напред. Вторият кръг на състезанието включваше изработване на десерт на тема: „Сватбено тържество“ за 100 минути. В последния, трети кръг участниците трябваше писмено да опишат някои от основните техники в сладкарството. Емин се справи блестящо и в трите кръга и заслужено се класира в първата тройка за най – добър сладкар на България 2019 година.Ученици от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" разговарят с Цвета Караянчева и депутати от Бургас за 140 години Народно събрание


   Ученици от 8 до 11 клас от Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас посетиха Народното събрание и се запознаха отблизо с работата на институцията и нейните представители. Групата, придружавана от директора Силвия Пехливанова и преподаватели на учебното заведение, гостува в парламента по покана на народния представител и председател на парламентарната Комисия по околна среда и водите Ивелина Василева. Тя заедно колегите си Димитър Бойчев, Галя Желязкова, Диана Саватева и Ася Пеева се срещнаха с учениците в зала „Изток“. Опознавателната визита в Народното събрание премина под знака на 140 години от приемането на Търновската конституция...


Участие на ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Антитрафик академия

    От 10 до 12.04.2019 г. учениците Надежда Стойчева и Емел Мехмедова от IX В клас на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас взеха участие в Академия за доброволци, организирана от Националната и Местната комисия за борба с трафик на хора. Основният акцент на обучението беше поставен върху безопасното използване на Интернет, в контекста на риска от попадане в трафик на хора. Обучението цели да повиши информираността на младежите по темата за трафика на хора и да ги мотивира за участие в превантивни дейности сред връстниците им в училищата.
   Антитрафик академията се проведе в рамките на три дни в кв. Сарафово с ученици от цялата страна. Академията за доброволци предоставя възможност на учениците да придобият познания за доброволчеството, трафика на хора и различните му форми, да развият уменията си за работа в екип и за обучение на връстници. Целта е доброволците самостоятелно да умеят да разпознават рисковете в Интернет, да овладеят стратегии за справяне с тях, да познават съществуващите възможности за помощ и докладване, както и да предадат знанията си на други млади хора.
   Надежда и Емел споделиха, че са научили много нови неща, обогатили са знанията си и са ентусиазирани да предават придобития опит на своите съученици от гимназията.


Международно известен шеф на гости на ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“

    Шеф Андре Токев беше скъп гост на ученици, учители и ръководство на 11 април 2019г. в училището.
   Целта на специалната му визита бе да връчи сертификати на учениците, които миналото лято са се учили и трудили в ресторант „Перла“ в едноименния комплекс, близо до град Приморско. Връчването на удостоверенията се състоя в приятелска атмосфера. Шеф Токев изказа своите сърдечни благодарности към учениците за тяхното отлично представяне по време на работата им с него и благодари на учителите им за високата професионална подготовка.
   В непринуден разговор с директор, учители и ученици, шеф Андре Токев сподели част от своите професионални успехи и придобити умения по време на работата му в други европейски държави и подчерта, че трябва много упоритост и труд в пътя на изграждане на добрия професионалист. В разговора се очертаха някои от най – често срещаните проблеми при професионалното обучение, а така също се коментираха и възможните им решения.
   Най – важното за бизнеса в тази сфера е да обучи много внимателно и добре своите кадри, да ги изгради като отлични тесни специалисти, не само със знания, но и с точните и необходими умения.
   Шеф Токев покани учениците отново да се присъединят към неговия екип за работа през лятото, като спомена, че имат голям избор в неговите ресторанти, които се намират на различни места в страната. Има вакантни работни позиции за готвачи, сервитьори, помощник – бармани и други
   Поредният му ресторант „Перла“ е открит през изминалата година на Българското Черноморие с огромен успех. Като най-голяма професионална гимназия в областта, той се обърна към нас с молба за кадри. Работата, старанието и отговорността на учениците, които избраха да работят с него, бяха оценени високо и това беше мотива и това лято отново да бъдат поканени да се присъединят към неговия екип.
   Срещата с ръководството, учители и ученици премина ползотворно, като се обсъдиха предстоящи съвместни инициативи, които ще бъдат от изключителна важност за всички.


Етикет и естетика на масата - златни правила по време на хранене

   "Етикет и естетика на масата - златни правила по време на хранене" е мотото, под което преминава седмицата на здравословното хранене в бургаските учебни заведения.

   
   В поредният ден от инициативата деца от подготвителна група "Пинокио" при ДГ "Иглика" участваха в забавна игра под надслов "Да подредим масата". По време на занятието ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" запознаха малчуганите с различни техники за подреждане на масата за хранене.
   Възпитаниците на професионалната гимназия Елеонора Костова и Ива Тодорова от ХI Б клас, Дилян Найденов от ХI В клас, Васил Захариев от ХI Г клас и техният ръководител инж. Донка Калудова създадоха импровизиран ресторант, в който демонстрираха правилата за подреждане на приборите и блюдата.
   Инициативата е организирана от Община Бургас и е част от програмата за здравословно хранене на децата, която стартира преди няколко години по идея на кмета Димитър Николов.


Таня Евтимова и Венета Панкова – Дигиталните звезди от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“

   Таня Евтимова и Венета Панкова от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас са новите Дигитални звезди, които ви представяме в рамките на кампанията Дни на медийната грамотност 2019.
   По повод патронния празник на гимназията на 15 февруари 2019, двете учителки органзират урок по медийна грамотност за учениците от 8, 9 и 10 клас и техни колеги преподаватели.
Ето какво ни писаха те самите за урока, който са провели: ....

прочети още ...


уч. год.
2018/19


Благодарствено писмо от Община Бургас
и Център за подкрепа на личностното развитие - Бургас


уч. год.
2018/19


Ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ се класираха за участие в националното състезание за „Най – добър млад готвач“, „Най – добър млад сервитьор“ и „Най – добър млад хлебар – сладкар“

   Отборът на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас участва в Регионалното състезание по професии, което се проведе от 27 до 29 март в Велинград. Състезанието се проведе по предварително установен регламент в категории „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“....

прочети още ...


уч. год.
2018/19
БНР Бургас
01.04.2019г.
   
Ученици от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" станаха водещи на новини в БНР Бургас

   Ученици от 8 и 9 клас посетиха регионалната станция на Българското национално радио в Бургас и се запознаха с работата на журналистите, които работят там. За историята на Националното радио и регионалните станции им разказа главният продуцент на БНР Бургас - г-жа Даниела Костадинова. Учениците разгледаха студията, а по – смелите опитаха сами какво е да си водещ на новини. Те застанаха зад микрофона и прочетоха една новинарска емисия. Какви са правилата на добрия журналистически материал, каква е професията на журналиста и интерeсни факти за радиото бяха част от темите с които домакините запознаха възпитаниците на бургаската гимназия. БНР Бургас е основен медийния партньор на училището, което тази година отбелязва 60 години от своето създаване.

   
уч. год.
2018/19
60-годишен юбилей
22.03.2019г.
   


Рецепти от литературни шедьоври представиха ученици от Професионална гимназия по туризъм проф. д-р Асен Златаров“

            Презентация „Магия и наука – необичайните кулинарни превъплъщения на храната“ посветена на кулинарни рецепти от литературни шедьоври представиха ученици от 12 клас на Професионална гимназия по туризъм проф. д-р Асен Златаров“ Бургас. Разделени в пет отбора по двама възпитаниците на бургаската гимназия под ръководството на своите преподаватели, приготвиха приказни „Плодови тарталети“ по Братя Грим, „Плодови пастички“ на Пипи дългото чорапче, „Ванилови кексчета“ а ла Александър Дюма, любимите „Джинджифилови бисквитки с шоколад“ на Тюдорите а ла Филипа Грегъри и „Питки със сирене“ по Лев Толстой. Гости на събитието бяха г-жа Ивелина Василева и г-жа Ася Пеева - народни представители от ПП ГЕРБ в 44-то Народно събрание, г-н Венелин Пренеров – общински съветник и журналист, г-жа Веселина Таралова – директор „Образование и демографски въпроси“ от община Бургас, г-н Тодор Стамболиев – омбудсман на община Бургас, г-н Иван Иванов – председател на Бургаска туристическа камара, г-жа Мария Бенчева – директор на Регионална библиотека „Пейо Яворов“ Бургас, г-жа Марина Бошнакова – бизнесдама и собственик на „Мастерхаус“, г-н Борис Минчев – управител на хотел „Аква“, представители на бизнеса и медиите.
     
            Поздравителен адрес беше изпратен от старши комисар Калоян Калоянов – директор на ОДМВР – Бургас и г-жа Росица Темелкова – Председател на Окръжен съд – Бурас.
            Домакините получиха дар от народния представител Ивелина Василева, с който да обогатят училищната библиотека - книги с рецепти от традиционната българска кухня и кулинарните съвети на Гордън Рамзи.
            Гости останаха впечатлени от професионалните умения на преподаватели и ученици и споделиха, че досега не са присъствали на подобно събитие. Те изразиха желание това интересно начало да бъде продължено и в бъдеще и да прерастне в по – мащабен характер, за да покаже на бургаската общественост високия професионализъм, креативността и уменията както на учениците, така и на техните учители.
            Презентацията „Магия и наука – необичайните кулинарни превъплъщения на храната“ е част от празничната програма, с която Професионална гимназия по туризъм проф. д-р Асен Златаров“ отбелязва 60 години от създаването си. Празничните събития под мотото „ 60г. Професионална гимназия по туризъм проф. д-р Асен Златаров“ - образователна институция в професионалното обучение в България” посветени на юбилея ще акцентират върху професионалните умения и артистичните таланти на възпитаниците на гимназията.
            Професионална гимназия по туризъм „Проф. Д-р Асен Златаров” е създадена през 1959г. като Техникум по обществено хранене, с директор - Фоти Маринов Неделчев и за своите 60 години училището достойно защитава мястото си на образователна институция създаваща професионалисти.

   
уч. год.
2018/19


Световен ден на търпението

            Учениците от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас отбелязаха световният ден на търпението – 25 март, като отправиха призив за търпение и толерантност. Инициативата е по решение на Ученическия съвет. Изработиха и поставиха надпис „Търпението е сила!“, разположен на стълбите във фоайето на гимназията. Завързаха зелени лентички и закачиха зелени сърчица на ученици и учители. Призоваха да бъдем търпеливи през цялата година, като украсиха вратите на класните стаи със зелени сърца и надпис „Силата е търпение и време!“ Изработиха и презентации по темата, които се представят във фоайето на гимназията.
уч. год.
2018/19


Проект в подкрепа на кръводаряването

            Ученици и учители от ПГТ „Проф. д-р А. Златаров – Бургас участваха в проект в подкрепа на кръводаряването. Зрелостници от гимназията по туризъм показаха гражданска позиция, съпричастност и хуманност, като дариха кръв доброволно и безвъзмездно. Подобна инициатива се реализира за първи път в Бургас и региона.
            Проектът „Това не си го правил“ се изпълнява от Института за здравно образование и УМБАЛ – Бургас в партньорството с РУО – Бургас. За да работи нормално, университетската многопрофилна болница се нуждае от 1000 кръводарители. По този начин се популяризира доброволното и безвъзмездно кръводаряване сред младежите, които са навършили пълнолетие. Те са провокирани да отпразнуват абитуриентския си бал по един различен начин, правейки добро – дарявайки живот.
            Вдъхновители на проекта са бургаски ученици от ПГТ „проф. д-р Асен Златаров – Бургас, които през 2018 година след инцидент със свой съученик организират спонтанна акция по кръводаряване. Момчето, за което те са дарили кръв, е благодарно на всички, познати и непознати, които са дали част от себе си, за да го спасят.

Благодарствено писмо от ръководството на УМБАЛ-Бургас   
                        Къде можеш да дариш кръв?
            УМБАЛ Бургас, Отделение по трансфузионна хематология, зад ДКЦ – I.
            http://gpaeburgas.org/wp-content/uploads/2019/02/Broshura.pdf
            https://www.facebook.com/nesigopravil
1 2 3 4

За контакт с нас

Бургас 8000, бул.„Стефан Стамболов” №53
тел: +359 56 545903
E-mail: pgtburgas19@gmail.com

В мрежата